Bij het gastcollege op 29 november 2018 was Betilde Kraaij te gast als spreker over het Team High Tech Crime van de Nationale Politie. Zij is operationeel specialist en werkt voor de landelijke recherche.

 

Bij de politie zijn door het land heen tien eenheden met totaal 45 duizend man personeel. Er is één landelijke eenheid met vijfduizend man personeel, dit is de Nationale Politie.

 

De Nationale Politie bestaat uit:

 

Infra politie

Spoorwegpolitie

Waterpolitie

Helikopter (politiehelikopter)

Brede paarden (politie te paard)

DSI (Dienst Speciale Interventies)

Internationale Politie

Bewaken en beveiligen (Persoonsbeveiliging)

 

 

Art. 3 Politiewet 2012:

De politie heeft tot taak in ondergeschiktheid aan het bevoegd gezag en in overeenstemming met de geldende rechtsregels te zorgen voor de daadwerkelijke handhaving van de rechtsorde en het verlenen van hulp aan hen die deze behoeven.

 

 

 

Het Cyber Landschap bestaat uit Cyber Enabled Crime, Cybercrime en High Tech Crime.

 

Er is sprake van High Tech Crime wanneer er aan de volgende punten voldaan wordt:

 

(Inter)national interest

Political land/or social importance

Innovatice techniques

Complex crimes

Een van de lastige aspecten aan het werk binnen Cybercrime is dat er geen Plaats Delict (PD) is. Het PD is eigenlijk de hele wereld.

 

Alle bevoegdheden van de politie staan in het wetboek voor strafvordering.

 

Het doel van een politieagent: De dader pakken en zorgen dat hij/zij gestraft wordt, maar dat is niet altijd handig. Je moet ervoor namelijk zorgen dat het niet nogmaals kan gebeuren. Op een bepaalde manier straffen is dan niet altijd de juist, maar kan dan beter op een andere manier.

 

 

 

Werken bij de politie is een van de richtingen waar ik geïnteresseerd in ben alleen lijkt cyber crime mij niet de afdeling waar ik me in wil bevinden, het lijk me heel interessant om te zien hoe je een netwerk kunt opsporen, maar ik zou zelf liever op de straat staan waar ik de mensen in het echt kan helpen.