Marechaussee Nederland.

 

De nederlandse marechaussee heeft 3 hoofdtaken.

  • Een grens politie taak
  • Bewaking en beveiliging
  • Internationale en militaire politie taken

Grens politie taken.

De marechaussee controleert het grensverkeer van personen en bestrijdt criminaliteit die zich niet laat tegenhouden door grenzen. Op alle plaatsen waar dit voor de Nederlandse Staat van belang is. In Nederland doet de marechaussee dit door het bewaken van de  Europese buitengrens op vliegvelden, in zeehavens en langs de kust. Daarnaast ook bij de binnengrenzen van het Schengengebied door Mobiel Toezicht Veiligheid. Door deelname in het Europese agentschap voor grensbewaking Frontex levert de marechaussee een belangrijke bijdrage aan het bewaken van de Europese buitengrens in andere Europese lidstaten.

 

Rechercheurs van de marechaussee doen onderzoek naar strafbare feiten die naar voren komen tijdens het uitvoeren van de grenspolitietaak. Zo onderzoeken ze criminele organisaties die zich richten op mensensmokkel en mensenhandel. Migratiecontrolehonden van de marechaussee helpen bij het opsporen van verstopte personen (verstekelingen) in bijvoorbeeld vrachtwagens en bussen die de grenzen passeren.

Bewaken en beveiligen

De marechaussee beveiligt belangrijke objecten en personen. De pelotons Hoog Risico Beveiliging bewaken en beveiligen objecten in Nederland met een verhoogde dreiging op aanslagen. De marechaussee beschermt ook de burgerluchtvaart tegen terrorisme, drugs- en mensensmokkel. Bewakingshonden helpen bij het beveiligen van objecten, gebouwen, luchthavens, militaire terreinen en voertuigen.

Internationale en militaire politie taken.

De Koninklijke Marechaussee treedt op als politie voor alle Defensieonderdelen. Daarom zijn er marechausseebrigades en –posten gevestigd bij kazernes, militaire vliegbases, de marinehavens en bij onderdelen van de Nederlandse krijgsmacht in het buitenland.
De marechaussee treedt ook op als politie voor alle in Nederland verblijvende buitenlandse strijdkrachten en er werken marechaussees bij internationale militaire hoofdkwartieren. De militaire politietaak van de marechaussee is preventief en dienstverlenend en reactief. Preventief en dienstverlenend zijn bijvoorbeeld patrouilles, verkeersdiensten, ordemaatregelen bij oefeningen, het geven van advies en voorlichting aan commandanten en hun personeel en het escorteren van colonnes. De reactieve taak is gericht op naleving van de Wegenverkeerswet, de milieuwetgeving en de opsporing van strafbare feiten, gepleegd door militairen (ook in hun vrije tijd). Marechausseerechercheurs onderzoeken deze strafbare feiten.

 

De Brigade Caribisch Gebied van de marechaussee voert politietaken uit voor de Nederlandse militairen, de militairen van de Curaçaose en Arubaanse militie en op de militaire locaties in het Caribisch deel van het Koninkrijk.

 

reflectie: 

Mijn grootste interesse ligt in het dienstverlenende aspect van veiligheid, de marechaussee sluit goed aan op dit aspect, de combinatie van binnen –en buiten land spreek mij ook erg aan, omdat het zorgt voor een dynamische werk omgeving. De marechaussee sluit ook goed aan op de werkwijzen die ik geleerd heb bij defensie, de duidelijke rol verdeling en manier van omgaan met meerderen en gelijken spreekt me erg aan. Het is duidelijk en gestructureerd en zorgt voor rust tijdens stressvolle momenten. Het is jammer dat ik niet de mogelijkheid heb gekregen om iemand binnen de marechaussee te spreken, maar dit wil ik buiten mijn portfolio als nog proberen te regelen, omdat dit erg goed gaat zijn voor het beroepsbeeld dat ik nu heb van de marechaussee.