Interview wijkagent Schadewijk Oss

 

Voor het BPR van periode 3 zijn wij bezig met een wijkanalyse van de Schadewijk in Oss, wij hebben hier ook een interview gedaan met brigadier Roy van Sinten, de tijd die we hadden met de wijkagent hebben wij ook gebruik om persoonlijke vragen te stellen aan mr. Van Sinten om ons te oriënteren over het werk bij justitie. Voor privacy reden wil ik niet te diep op de inhoud gaan, omdat we verschillende casussen hebben besproken, maar wil ik een algemene lijn aangeven waar we over gesproken hebben.

 

Interview 7-2-2019 14:00 brigadier Roy van Sinten.

We hebben mr. Van Sinten ontmoet op het politie bureau in Oss, samen met klasgenoot Stijn Kerstens hebben wij mr. Van sinten geïnterviewd. We hebben het gehad over de leefbaarheid en veiligheid in de wijk en daarna hebben we het nog gehad over de politie organisatie, werving en ervaringen van mr. Van Sinten.

 

Leefbaarheid en veiligheid

Mr. Van Sinten heeft verteld over zijn bezigheden in de wijk, wat hier opviel voor mij is dat een wijkagent met heel veel actoren samen werkt, mr. Van Sinten heeft zelf aangegeven dat die het meest met de woningcorporatie, gemeente en sociale partners (GGZ, jeugdzorg, ezv.) samenwerk om de leefbaarheid en veiligheid in de wijk te behouden. De vergelijking werd gemaakt met een kleine versie van het veiligheidshuis. Mr. Van Sinten had 2 tot 3 keer per week overleg met deze actoren waarin niet besproken werd over mensen die strafrechtelijk zorgen opwekken, maar mensen die zorg moesten hebben. Als voorbeeld een verwarde mevrouw die per dag meerdere meldingen had gemaakt en mensen met alcohol of drugs verslavingen. We hebben het ook gehad over het effect dat de maatregelen van de gemeente hebben gehad op de wijk, deze zijn het veiligheidsrisico gebied en de inzet van straatcoaches, mr. Van Sinten was erg positief over het effect van deze maatregelen en legde de nadruk op het resultaat dat zij in een relatief korte tijd al geboekt hebben. We hebben aan mr. Van Sinten gevraag welke veranderingen hij graag ziet voor manieren om de overlast tegen te gaan hier gaf mr. Van Sinten aan dat hij de nieuwe wet woning en inval graag sneller ingezet wil zien worden, dit is een wet dat de gemeente sneller iemand uit huis kan plaatsen, omdat de productie van drug een grote vorm van overlast was in de wijk.

 

Organisatie, werving en ervaringen

10 minuten in het gesprek was duidelijk te zien dat mr. Van Sinten erg veel passie had voor zijn werk, het is iemand die graag op de straat is en actief de mensen helpt. Het was te merken dat mr. Van Sinten soms zijn vraagtekens had bij de organisatie van de politie, omdat dingen vaak en snel veranderen en ik vind dat dat volkomen begrijpelijk is, want dit zorg alleen maar voor verwaring. Mr. Van Sinten was ook geïnteresseerd in onze opleiding, dus we hebben het gehad over wat de opleiding inhield en wat wij aan het leren zijn. Volgens mr. Van Sinten zou de opleiding integrale veiligheidskunde niet perse helpen met aangenomen worden bij de politie, maar zou het een stok achter de deur zijn als wij wilde doorgroeien bij de politie.

reflectie:

Na het gesprek met mr. Van Sinten was ik erg enthousiast over het werk bij de politie, mijn interesse lag vanaf het begin van de opleiding al bij de publieke kant van veiligheid en op de weg terug naar school zeiden ik en Stijn Kerstens al dat we liever een uniform aantrokken en gelijk begonnen met het werk. Het werk van de wijkagent is heel afwisselend en dit spreekt me heel erg aan. Je bent veel op straat en heb ook fijne uren. De uren van een wijkagent kunnen soms aan ’s nachts zijn, maar dit is voor mij geen rede om het werk niet te willen doen. Mijn doel na dit gesprek is duidelijk geworden, ik wil met net zoveel passie vertellen over mijn werk als mr. Van Sinten.